Wél zeggenschap over uw donatie?

 
FONDS OP NAAM onder de paraplu van Oppepper4all

Bij een donatie aan een fonds op naam gelden dezelfde fiscale voordelen als bij een 'gewone' donatie, dus geheel aftrekbaar van uw inkomsten- of vennootschapsbelastingen.

U wilt geen eigen Stichting, maar wel zeggenschap houden over uw donaties. Een fonds op naam biedt dan uitkomst.

De simpelste vorm van doneren is geld overmaken. Dan komt het wel 'op de grote hoop' en hebt u er weinig meer over te zeggen. Niets mis mee als u vindt dat bestuurders van Goede Doelen organisaties transparant zijn en uw geld prima besteden. 

Er kunnen redenen zijn om meer zeggenschap te houden. U wilt bijvoorbeeld doneren aan een bepaalde doelgroep: "zieke mensen boven de 65 jaar", maar wel in uw eigen omgeving. Of u ondersteunt graag een specifiek wensproject voor kankerpatienten in een bepaalde leeftijdscategorie. Een eigen stichting is een optie, maar de oprichting en het besturen ervan kosten veel tijd en geld. Denk aan de notariële oprichtingsakte, accountantskosten, administratie, logistiek, organisatie, vrijwilligersbeleid en verantwoording in allerlei vormen. Daarnaast effectief besturen en fondsenwerven.  

Een mooie tussenvorm is een fonds op naam, onder de vleugels van een bestaand goed doel. Een goed doel in een goed doel dus, waaraan u een gerichte opdracht meegeeft. Die moet wel binnen de missie van het hoofdfonds vallen. Dat is wat minder flexibel dan bij een eigen stichting, waar je alles voor het zeggen hebt. Maar ook bij een fonds op naam heb je zeggenschap over de bestedingen. De mate waarin verschilt per hoofdfonds. Daarover maak je samen goede afspraken.

Een groot voordeel is dat u gebruik kunt maken van de expertise van het hoofdfonds, bijvoorbeeld bij het kiezen en opzetten van een project. Bovendien neemt het hoofdfonds de organisatorische en administratieve rompslomp voor zijn rekening. In ruil daarvoor eist het meestal wel een minimuminleg. Dit minimum is bij O4all €15.000,--.

Fiscaal voordeel

Aan een fonds op naam kunt u bij leven (dus met een warme hand) doneren, of via een bepaling in uw testament participeren. Daarbij gelden dezelfde fiscale voordelen als bij een 'gewone' donatie of nalatenschap. Schenkt u aan een fonds op naam binnen een Algemeen Nut Beogende Instelling, dan betaalt het fonds geen schenk- of erfbelasting. Donaties zijn fiscaal aftrekbaar als ze uitkomen boven de één procent van uw inkomen (of van het gezamenlijke inkomen van u en uw fiscaal partner), met een maximum van 10 procent van dat inkomen.

Geeft u periodiek aan uw fonds, dan is het hele bedrag aftrekbaar, zonder drempel. Voorwaarde is dat u ten minste vijf jaar een vast bedrag doneert. (O4all betaalt de notariskosten)

Privacy

Bijkomend voordeel van een fonds op naam: uw privacy is gegarandeerd, als u dat wenst. Als u een eigen stichting wilt oprichten die tevens een ANBI is, moet u voldoen aan allerlei publicatieverplichtingen en moeten bijvoorbeeld de namen van bestuurders online staan.

Vermogende mensen zitten daar niet altijd op te wachten. Een fonds op naam kan je eigen naam dragen of bijvoorbeeld die van een overleden dierbare, maar ook een fantasienaam.

Neem voor informatie en een kennismaking gerust contact op met het Bestuur via mailadres: bestuur@oppepper4all.nl of bel voor informatie met 0294-777728

 

Wensstichting oppepper 4all (c) 2012 Alle rechten voorbehouden.   e-Boekhouden.nl

 

Development & hosting: Feka ICT, web en hosting