Wensvervullers in de Randstad vervullen de mooiste wensen

Oppepper4all vervult ultieme wensen

07-06-2018, 15:53 | Van de redactie Haarlems Weekblad
 

HAARLEM

Chronisch zieken zijn van zorg en mobiliteit afhankelijk van anderen en vaak aan huis of instelling gebonden. Stichting Oppepper4all vervult al twaalf jaar bijzondere wensen voor chronisch zieken van jong tot oud. Het Haarlems Weekblad gaat gesprek met directeur Marcel Vos en wensvervuller Nico Loeve.

Marcel Vos: ,,De stichting is in 2006 opgericht door Gerard en Lineke Berentsen Steenhuis uit Abcoude. Volgens hen zijn bijzondere belevenissen geestelijk voedsel voor chronisch zieken. We vervullen in principe geen materiële wensen en criterium is ook dat mensen wel bewust moeten kunnen genieten. Tot nu toe zijn er ruim vijfhonderdenvijftig wensen vervuld. Het moeten wel ultieme wensen zijn, niet te realiseren door mantelzorgers en de sociale omgeving".

Vos geeft drie voorbeelden. Een man mocht een rondje racen op het circuit van Zandvoort en een vrouw kreeg een high-tea op Paleis Soestdijk en werd daar toegezongen door haar favoriete artiest. De derde is van ander kaliber maar niet minder mooi. Een man werd in een rolstoel met een verhuislift opgetakeld naar de tweede verdieping van een huis waar zijn zoon woonde. Hij was nog nooit binnen geweest.

Nico Loeve, oud-marinier en politieman, vervult nu ruim twee jaar wensen voor mensen uit de regio Zuid-Kennemerland. Sinds zijn pensionering, drie jaar terug, rijdt hij ook als chauffeur op een invalidenbusje. ,,Ik raakte betrokken bij Oppepper4all toen ik iemand met MS reed en hoorde dat hij graag een keer bij het korps mariniers wilde kijken. Dat kon ik wel voor elkaar krijgen, dacht ik. Dat viel tegen. Via de Wensenstichting lukte het uiteindelijk toch".

Nico Loeve: ,,Vaak denk je: dit gaat ‘m niet worden en als het dan wel lukt, is het extra mooi. Maar soms lukt het ook niet". Binnenkort krijgt het huis van een vrouw in Haarlem een make-over. Vos: ,,Wij van Oppepper4all hebben ‘alleen’ het interieuradvies geregeld. De make-over zelf wordt toevallig óók nog gerealiseerd, omdat de interieurarchitecte een vriendje bij de tv heeft met het nodige netwerk".

Dat Loeve, zoals hij zelf zegt, een oppepper krijgt als hij anderen blij maakt, is in het licht van zijn eigen leven bijzonder. Dat ging niet bepaald over rozen. Omdat hij als baby te vondeling was gelegd, groeide hij op in pleeggezinnen. Dat vlotte niet, dus werd het tehuis in en tehuis uit. Na dertig jaar bij de marine kreeg hij een burn-out en raakte verlamd. Toen hij daar bovenop kwam en met pensioen ging, raadde zijn vrouw Tanja hem aan vrijwillig chauffeur te worden.

Het grootste kruisje dat Tanja en hij hebben is de zorg voor hun twee gehandicapte kinderen, beiden aan een rolstoel gekluisterd. Tegelijk is die levenslange ervaring een drijfveer om het beste uit het leven te halen, voor hun kinderen maar ook voor anderen. Loeve: ,,Het knelpunt is vaak het vervoer. Het mooie is dat ik het invalidenbusje van stichting OIG-IHD uit IJmuiden zo nu en dan mag inzetten voor Oppepper4all".

Marcel Vos is blij met Nico, die een van de veertig wensvervullers is. De afspraak is overigens bij Nico en Tanja thuis in hun mooie woning in Velserbroek, waar ze al zeventien jaar met plezier wonen. Loeve: ,,We kregen de sleutel van dit huis van de wethouder. Met een paar ambtenaren heeft die nog ons huis behangen".

De goede doelenstichting, vertelt Vos, heeft een eigen krantje dat ook gratis wordt verspreid in Noord-Holland. De stichting zoekt behalve gegadigden ook donateurs. Dat kunnen ook bedrijven zijn die maatschappelijk iets willen betekenen. Mensen met een ultieme wens kunnen terecht op de website, na invulling van de vragenlijst volgt veelal een intakegesprek met een wensvervuller. Wie geen computer heeft kan bellen op 0294-281549. Info: www.oppepper4all.nl

Wensstichting oppepper 4all (c) 2012 Alle rechten voorbehouden.   e-Boekhouden.nl

 

Development & hosting: Feka ICT, web en hosting