Ons lid van aanbeveling Ahmed Aboutaleb gekozen tot de beste van de wereld, TROTS!

Aboutaleb is uitgeroepen tot beste burgemeester ter wereld 2021. Hij deelt de World Mayor 2021-prijs met Philippe Rio, burgemeester van de Franse stad Grigny.

“Beide steden zijn erg verschillend”, licht de jury toe. “De een heeft de grootste haven van Europa en de ander is een arbeidersstad. Beide burgemeesters hebben gemeen dat ze de sterke overtuiging hebben dat vrede, vrijheid, gelijke rechten en waardigheid enorm belangrijk zijn voor de sociale cohesie.” En dat kon de jury in beiden waarderen.

Vader van Rotterdam

Aboutaleb, die in januari dit jaar is beëdigd voor zijn derde termijn als burgemeester van Rotterdam, wordt omschreven als gepassioneerde verdediger van vrijheid, tolerantie en solidariteit. Tijdens de pandemie heeft hij ‘exceptioneel leiderschap getoond’, zegt de organisatie. “Al vanaf het begin van de coronapandemie was hij zich bewust van de gevaren voor de kwetsbare delen van de samenleving.”

Daarnaast wordt van Aboutaleb gezegd dat hij begrijpt dat steden veerkrachtiger, socialer en milieubewuster moeten zijn, willen ze natuurrampen kunnen weerstaan. “Aboutaleb leidt Rotterdam al sinds 2009 met moed, geduld en bescheidenheid. Hij wordt door de meesten burgervader genoemd: tijdens alle jaren als burgemeester, heeft hij zich als de vader van een hele grote familie gedragen.”

Zowel de Franse burgemeester als Aboutaleb krijgen een World Mayor sculptuur aangeboden. De verkiezing wordt sinds 2004 elke twee jaar gehouden door de City Mayors Foundation in Londen.